Αναζητήστε...

Translate

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Γλυκό του κουταλιού κυδώνι, της γιαγιάς!

Το Πήλιο φημίζετε για τα γλυκά του
κουταλιού και επειδή είμαι απ'το Βόλο έχω μάθει την γιαγιαδίστικη τέχνη στο να φτιάχνω αυτά τα γλυκά! Γι'αυτό εγγυώμαι την επιτυχία!!! Πάμε να φτιάξουμε το γλυκάκι μας...

Τι θα χρειαστείς:
1 κιλό κυδώνια (καθαρό βάρος)
1 κιλό ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
100 γρ. αμύγδαλα καθαρισμένα
1 κλωνάρι αρμπαρόριζα
1 βανιλίνη
Χυμό ενός λεμονιού

Πάμε να το... "εκτελέσουμε"
Καθάρισε τα κυδώνια με το μαχαίρι
και κόψε τα σε λωρίδες, (για να μην μαυρίσουν επειδή η ποσότητα είναι
μεγάλη μέχρι να τα καθαρίσεις όλα,
ρίξτε τα μέσα σε λεκάνη με κρύο
νερό και λίγο λεμόνι). Ξέπλυνε καλά και ζύγισε να είναι ένα κιλό (καθαρισμένα, κομμένα). Βάλε το νερό με την ζάχαρη μέσα στην κατσαρόλα και μόλις λιώσει η ζάχαρη, πρόσθεσε τα κυδώνια που έκοψες σε λωρίδες, τις βανίλιες, τα αμύγδαλα ασπρισμένα και το κλωνάρι της αρμπαρόριζας! Βράσε το γλυκό περίπου για 2½ ώρες σε μέτρια φωτιά, με κλειστό το καπάκι τις κατσαρόλας. Ενδιάμεσα ξαφρίζεις με τρυπητή κουτάλα, και δοκιμάζεις με ένα κουτάλι της σούπας σε ένα πιατάκι το σιρόπι να δεις αν έδεσε όταν κρυώσει! Μόλις γίνει, παρ'το απ'τη φωτιά και βάλε το χυμό λεμονιού. Άφησε να κρυώσει καλά, έπειτα το γέμισε αποστειρωμένα βάζα .Καλή επιτυχία!

ΤΙΡ:
*Καθάρισε τις φλούδες,τα κουκούτσια απο μέσα και κόψε τα κδώνια σε λωρίδες. Τότε ζύγισε. Το καθαρό βάρος να είναι 1 κιλό!
*Το γλυκό το βράζουμε με κλειστό το καπάκι σε μέτρια φωτιά. Προσοχή η κατσαρόλα να είναι μεγάλη γιατί θα φουσκώσει στο βράσιμο!
*Όταν γεμίσεις τα βαζάκια με το γλυκό κυδώνι βάλε, αν θέλεις, λίγη αρμπαρόριζα μέσα!
*Αν το γλυκό όταν κρυώσει είναι πολύ δεμένο, ρίξε μισή κούπα του τσαγιού νερό και βάλε το γλυκό να ξαναπάρει σε δυνατή φωτιά μια βράση!

Καλή επιτυχία!!! Καλή όρεξη!!!

2 σχόλια: